Fietsen en Wandelen in Oeganda. Laat je Inspireren!

Op maandag 4 november 2024 staat alles in het teken van Fietsen & Wandelen op Living Today. Niet alleen is er de georganiseerde wandeltocht, evenzeer kunnen bezoekers zich laten inspireren tijdens een aantal interessante lezingen. We zijn dan ook bijzonder trots op de komst van Pieter Godaert, reisspecialist Oeganda, die onze bezoekers zal verrassen met een inspirerende infosessie over wandel- en fietsvakanties in Oeganda, het land dat ook wel de Parel van Afrika wordt genoemd. De lezing zal worden doorspekt met héél veel fotomateriaal en getuigenissen uit de eerste hand.

Het verhaal van AllRideAfrika ontstond in 2018. Toen ging Pieter voor 6 maand op stage naar Oeganda. Buiten zijn stage-uren leerde hij het land vanop de fiets kennen. Hij deed mee aan wedstrijden en fietsevents, en ontdekte Oeganda op eigen houtje. Niets leukers dan met enkele lokale vrienden door de groene jungle fietsen om nieuwe paden te ontdekken. Hij werd verliefd op het land en had zijn eerste programma al klaar op de terugvlucht naar België. Vanuit AllrideAfrika, dat zou focussen op fietsvakanties in Oeganda, ontstond ook OntdekOeganda, waarmee hij zich richt op avontuurlijke en actieve rondreizen. Intussen werkt Pieter met 8 verschillende gidsen: zo’n vijf fietsgidsen en drie algemene gidsen. Hij woont een groot deel van het jaar in Kampala.

De ‘Parel van Afrika’, zoals Oeganda steevast wordt genoemd, heeft een enorme diversiteit. Van kratermeren over berggebieden en safariparken met de Big 5 en de Nijl tot echt junglegebied met verschillende primaten waaronder gorilla’s en chimpansees. De groen-rode combo van natuur en aardewegen is ongelooflijk. Oeganda beleef je erg intens. Niet alleen door de verschillende landschappen maar ook door de bevolking. Enorm warm, enorm gastvrij en enorm veel ‘couleur locale’. De mensen spreken bijna allemaal Engels en hierdoor sta je dichter bij het volk.

Er is volgens Pieter geen betere manier om een land te verkennen dan op een actieve manier. Met de fiets leg je genoeg afstand af om gebieden te bereiken waar andere toeristen (en zelfs fietsorganisaties) niet komen. Ver weg van alles – meer lokaal kan het niet. Pieter heeft van zijn fietspassie zijn beroep kunnen maken – hij is afkomstig van Herzele aan de voet van de Vlaamse Ardennen – en deelt nu jaarlijks zijn liefde voor de fiets én voor Afrika met tientallen avontuurlijke reizigers.

Hierbij wordt gefocust op charme en kleinschaligheid: groepen van 7 à 20 personen en geen massatoerisme. Er wordt niet gefietst van A naar B in lijnetappes, maar er wordt gekozen voor prachtige lodges van waaruit je lussen rijdt. Zo kan flexibel worden ingespeeld op de aard van de groepen, kunnen alle fietsniveaus worden bereikt, en kun je als reiziger de mooiste paden vol singletracks en avontuur beleven. Oeganda is niet te technisch maar kent een hele leuke flow van fietsbare beklimmingen en afdalingen – het is als een speeltuin. Je rijdt niet met een konvooi van fietsers en volgwagens maar gaat lokaal, waar auto’s zelfs niet kunnen passeren.

Wie weet wordt deze inspirerende lezing hét startpunt van jouw avontuurlijke fietsreis naar Oeganda. De lezing gaat door op maandag 4 november om 14:00 en is gratis toegankelijk voor onze bezoekers. Je hebt enkel een toegangsticket voor de beurs nodig, dat je kan aankopen in de online ticketshop.